Bouchez waarschuwt: "Totale lockdown als het moet en daarna niet simpel om die snel weer op te heffen"

door: MRO
Georges-Louis Bouchez MR
Afbeelding bron: Photonews

Nergens is Europa zijn er op dit moment meer besmettingen per inwoner dan in België. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez hamert erop dat iedereen de maatregelen strikt moet opvolgen. Anders zal een totale lockdown volgen. En in dat geval zal het moeilijk zijn om die snel op te heffen, waarschuwt hij.

"De situatie is ernstig en kritiek. Het zal moeilijk worden, zelfs hard. Wellicht tot de zomer van volgend jaar, we moeten daarin realistisch zijn. Maar als we allemaal samen aan hetzelfde zeel trekken, raken we eruit.

"De laatste dagen namen de verschillende regeringen in ons land maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het virus maximaal tegen te gaan. Het is essentieel dat iedereen die maatregelen strikt naleeft", luidt het in een persmededeling van Bouchez.

"We nemen deze maatregelen niet voor ons plezier. Ze zijn voor iedereen moeilijk. Maar ze zijn simpelweg noodzakelijk. Voor de gezondheid van onze ouders of grootouders. Voor zieken en kwetsbaren. Voor ons medisch en zorgpersoneel, dat opnieuw in de vuurlijn staat en diep in het rood moet gaan."

"En het zal dit zijn of een nieuwe lockdown. Wie wil weer beelden van stikkende mensen zien? Van mensen die alleen sterven, weg van hun familie? Wie wil dat dokters verscheurende keuzes moeten maken? Wie wil een nieuwe lamlegging van ons familiaal, sociaal en economisch leven? Wie wil een eindejaarsperiode in absolute mineur, zonder een gezellige tafel met een paar mensen? Wie wil daarvoor het risico nemen? De verantwoordelijkheid dragen?"

"Ik wil helder en open zijn: het zou geen gemakkelijke beslissing zijn om weer naar een totale lockdown te gaan. Maar als het moet, moet het. En weet ook: het zal niet simpel zijn om daarna snel te beslissen om die noodtoestand weer op te heffen."

"Na de afkoelingsperiode na de herfstvakantie moeten de kinderen weer naar de school kunnen gaan. Kinderen en ouders verwachten dat. We zullen alles doen om onze onderwijsinstellingen open te houden. We zullen alles geven om onze economie te laten blijven werken. Om onze gezondheid, ons welzijn en onze welvaart te beschermen."