De Wever heeft er genoeg van: "Werkloosheid is hier een keuze die je levenslang kan volhouden"

door: STS
Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet te spreken over de pensioenhervorming van de regering-De Croo. Dat liet hij duidelijk verstaan.

"Je krijgt een akkoord dat ten eerste niks voorstelt, ten tweede niet becijferd is, en ten derde de kost wellicht nog verder zal doen toenemen. Dat is bijna schuldig verzuim", zei De Wever op Radio 1.

"Je weet dat je naar de afgrond gaat, en in plaats van achteruit te gaan, zet je nog een stapje naar voor."

"Men zegt 20 jaar werken voor een minimumpensioen. Maar eigenlijk is het maar 4/5, dus eigenlijk is het maar 16 jaar werken. En er blijven nog altijd ruime gelijkgestelde periodes."

"Dus aan het einde van de rit kan iemand die 16 jaar werkt en in die periode misschien ook nog een tijdje arbeidsongeschikt is, of zich invalide laat verklaren, nog altijd hetzelfde pensioen hebben als iemand die 45 jaar aan een bescheiden loon gewerkt heeft."

"Palliatieve zorgen, alles wat met zorg te maken heeft, daar heb ik begrip voor. Maar dat de arbeidsongeschiktheid de nieuwe werkloosheid aan het worden is, dat zie je voor je ogen gebeuren. Dat heb je ook in Nederland gezien."

"En zo blijft België het enige land ter wereld waar werkloosheid een keuze is, die je levenslang kan volhouden, op kosten van de staat, en waar je ook nog een pensioen voor kan krijgen."

Ontdek nu de gratis app van Redactie24