Documentaire 'Godvergeten' doet veel stof opwaaien: "We wisten het eigenlijk al"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De VRT Canvas-documentaire 'Godvergeten', over het seksueel misbruik binnen de Kerk, doet momenteel heel wat stof opwaaien. Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir wijdde er een bericht aan op Facebook.

"Weet u wat echt schokkend is aan een documentaire als 'Godvergeten'? Er zat niet echt nieuws in. We wisten het eigenlijk al", schrijft Demir.

"We waren ingedommeld. De Kerk als schuiloord voor honderden kinderverkrachters, beschermd door hun kerkelijke hiërarchie. We weten het en op één of andere manier aanvaarden we het."

"De kerk gelooft in vergiffenis voor wie gaat biechten. Vandaag vraagt ze vooral vergiffenis zonder te biechten. Waar zijn de dossiers die ze lieten verdwijnen? Wie hebben ze jarenlang ongestraft laten verkrachten? Wat zijn de mechanismen van de bescherming?"

"Hoeveel slachtoffers zijn er nog gemaakt die we niet kennen? Wie hielp mee om de doofpot zo vakkundig te organiseren? De waarheid is gekend. Ze ligt verscholen achter de muren van bisschoppelijke paleizen en het Vaticaan. Ze zit in de hoofden van kerkleiders. Zonder biecht kan er geen vergiffenis zijn. Wel gerechtigheid. Ik geloof - ondanks het optreden van Justitie in dit verhaal - in de rechtstaat."

"Een overheid is verplicht om er alles aan te doen om die waarheid naar boven te halen. En daarin hebben we - met opzet? - gefaald. Het is niet te laat om die fout recht te zetten."

"De Hoge Raad van Justitie en het federale parlement hebben de middelen om de waarheid alsnog boven te halen. Het is hun plicht om dat te doen voor de vele slachtoffers. Al was het maar als plicht naar al die landen waar dezelfde praktijken nog steeds aan de gang zijn. We moeten dit niet aanvaarden. Toen niet, nu niet, nooit."

"En in één moeite moeten we ons de vraag stellen of om het even welke religie nog door de gemeenschap moet gefinancierd worden."