Een federale coalitie zonder Vlaamse meerderheid: Egbert Lachaert reageert

door: MRO
Egbert Lachaert Open Vld
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert kon als koninklijk opdrachthouder de boodschap brengen dat socialisten, liberalen, groenen en CD&V aan een coalitie willen werken. Het wordt er wel een zonder meerderheid langs Vlaamse kant.

Met N-VA en Vlaams Belang vallen de twee grootste Vlaamse partijen uit de boot en zijn we op weg naar een federale regering zonder Vlaamse meerderheid. 

"De zogenaamde Vivaldi-partijen vertegenwoordigen 48% van de kiezers in Vlaanderen. Dat is niet de helft. N-VA vertegenwoordigt 25% van de kiezers en als je die met Vlaams Belang samen neemt is dat 44%", nuanceert Egbert Lachaert.

"Ik vind dat je daar allerlei rekensommen over kan maken, maar het slechtste wat voor Vlaanderen kan gebeuren is dat de situatie aanhoudt waarbij er geen enkele politieke oplossing is."

"Voor de Vlaamse economie, voor de Vlaamse burgers is de stilstand het slechtste. Ik denk dat het veel beter is dat er een oplossing komt met partijen die elkaar willen vinden en oplossingen bieden. Dat zal ook voor de Vlaamse belastingbetaler veel beter zijn dan geen oplossingen vinden."