El Kaouakibi verbaast iedereen met nieuwe videoboodschap: "Gebeurt wel vaker met vrouw van kleur"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi heeft opnieuw van zich laten horen, via een videoboodschap op Instagram.

"Mijn zaak straalt negatief af op mensen van kleur, meer specifiek op mensen van de Marokkaanse gemeenschap", zegt ze.

"Het is een symbooldossier dat stereotypen wil bevestigen. Ik wil daar toch op reageren, ook al is dat heel gevoelig."

"Door mijn rechtszaak worden opnieuw alle mensen met een gekleurde achtergrond geraakt. En met name in de beeldvorming."

"En dat spijt mij voor iedereen die zich persoonlijk geraakt voelt hierdoor, oprecht. Ik vind het heel verdrietig om te zien hoeveel negatieve aandacht en haat deze zaak oproept, in vergelijking met soortgelijke zaken, waarbij andere stereotype hoogwaardigheidsbekleders zijn betrokken."

"Ik en vele anderen worden al ons hele leven gevraagd om verantwoording af te leggen wanneer een of andere gek zich opblaast. Terwijl dit heel ver van mij staat en ik niet achter iemands daden sta."

"Nu ben ik zelf het lijdend voorwerp en zijn er mensen die wel terecht het gevoel hebben: dit straalt nu ook op ons af. En niet enkel mensen van kleur. Het kan evengoed een witte man of vrouw zijn die een sociale ondernemer is, in het middenveld actief is of die mij steunde."

"Als vrouw van kleur gelinkt aan een politiek maatschappelijke zaak als deze wil ik niet bagatelliseren dat het ook negatief op verschillende gemeenschappen afstraalt. Maar zoals jullie mij hopelijk kennen, heb ik mij ook altijd verzet tegen trial by media en guilty by association."

"Het is helaas vaak dat een vrouw of iemand van kleur op deze manier wordt behandeld. Ik hoop dat jullie kunnen zien dat dat niet per se met mij als persoon te maken heeft, maar met het grotere mechanisme hierachter. Dit heeft met impact van beeldvorming te maken. En helaas straalt dit af op mensen die mij volgen en mensen uit mijn verschillende communities."