Evacuaties uit Afghanistan: "Controleren of we niet de verkeerde mensen binnen halen"

door: MRO
Peter De Roover
Afbeelding bron: Photonews

Peter De Roover, N-VA-Kamerfractieleider, benadrukt dat de regering een grote verantwoordelijkheid heeft om ervoor te zorgen dat de veiligheid hier niet in het gedrang komt na de evacuatie van mensen uit Afghanistan.

"Ik denk dat je zowel genoeg en niet te veel mensen moet repatriëren. Mensen die aangetoonde banden hebben met dit land of die van hier komen, moeten geëvacueerd worden. Dat is een verplichting die je als land hebt", stelt Peter De Roover in De Ochtend op Radio 1.

Hij wijst echter ook op het belang van de controles. "Tegelijkertijd moet je controleren in die zeer chaotische omstandigheden of we ook niet verkeerde mensen binnen halen. Die controle daarop bekommert ons wel."

De Roover verwijst in dat verband naar buurlanden en de verantwoordelijkheid van de regering. "Bepaalde buurlanden hebben intussen al vastgesteld dat in die chaos gevaarlijke individuen misbruik hebben kunnen maken van de situatie om Europa binnen te komen."

"Daar is een grote verantwoordelijk voor de regering om ervoor te zorgen dat de veiligheid hier niet in het gedrang komt."