Sammy Mahdi weet wat nu moet gebeuren: "Om vluchtelingenstroom voor te zijn"

door: STS
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi pleit ervoor om te investeren in humanitaire hulp in de regio rond Afghanistan, zodat vluchtelingen in een buurland opgevangen kunnen worden.

"We willen vermijden wat we in 2011 met de Syriërs hebben meegemaakt. Want de grote vluchtelingenstroom kwam er vier jaar later", zei Mahdi op Radio 1.

"Omdat er vier jaar lang veel te weinig aan investeringen in de regio werd gedaan. Die maken het voor mensen die hun land verlaten mogelijk om meteen in een buurland bescherming te vinden."

"We zijn met de Europese collega's vooral van plan om te investeren in de regio en ervoor te zorgen dat Afghanen die op zoek gaan naar bescherming daar geen duizenden kilometers voor moeten afleggen."

School, werk en toekomst

"Het is belangrijk om te investeren in humanitaire organisaties die daar op het terrein actief zijn en zorgen voor degelijke opvang van vluchtelingen. Daar moet in geïnvesteerd worden. Doe je dat niet, dan trekken mensen door, op zoek naar een plek waar ze wel bescherming vinden."

"Er moeten veel meer middelen naar humanitaire hulp gaan, om ervoor te zorgen dat kinderen wél naar school kunnen gaan in de regio, dat ouders wél kunnen werken, dat ze daar wél een toekomst kunnen uitbouwen."

"Uit internationaal onderzoek blijkt ook dat vanaf het moment dat ouders zien dat hun kinderen naar school kunnen gaan en een toekomst kunnen uitbouwen in de regio waar ze zich bevinden, de meesten niet meer de noodzaak voelen om door te trekken."

"Je moet ervoor zorgen dat de landen in de regio die gaan kampen met migratiestromen, dat aankunnen. En dat heeft een kostprijs. Als je als Europese Unie migratiestromen voor wil zijn, moet je daarin investeren."

Download nu de gratis app van Redactie24