Meyrem Almaci over evacuaties uit Afghanistan: "Iedereen terughalen die we moeten terughalen"

door: MRO
Meyrem Almaci
Afbeelding bron: Photonews

België heeft 1.216 mensen uit Afghanistan kunnen evacueren naar ons land en 187 personen die bestemd waren voor andere EU-landen. Er blijven echter nog mensen achter en ook voor hen moeten België zich blijven inzetten, benadrukt Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

Naast de Belgen en hun familieleden, werden ook personen geëvacueerd omdat zij in acuut gevaar zijn door de dreiging van de taliban omwille van hun activiteiten in het verleden of hun specifieke profiel.

Daarvan zijn er 111 die werkten voor Belgische militairen en Buitenlandse Zaken. 185 werkten in vrouwenrechten- en mensenrechtenorganisaties. 297 mensen behoren tot categorie van personen met een Belgische verblijfskaart en hun familie. 

Maar nog niet iedereen die daarvoor in aanmerking komt, kon geëvacueerd worden. "De premier heeft duidelijk aangegeven dat, hoewel de evacuaties helaas zijn moeten stoppen, dat we toch verder zullen gaan met de repatriëringen", benadrukt Meyrem Almaci in De Ochtend op Radio 1.

"Wij kunnen het ons niet permitteren om die mensen aan hun lot over te laten, zeker niet in de situatie zoals ze nu is. Het is ons morele plicht om iedereen terug te halen die we moeten terughalen. Het zijn mensen die daar in pure wanhoop zitten."

"Er moet onderzoek gebeuren naar wat beter kon, maar laat ons nu het vizier houden om in deze moeilijke omstandigheden de Afghanen niet in de steek te laten."