Ferme kritiek op Alexander De Croo: 'Hij laat zich opnieuw rollen'

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Alexander De Croo laat zich Europees in de luren leggen. Dat stelt N-VA-Kamerlid Sander Loones. Hij vindt dat Vivaldi veel te weinig Europese steunmiddelen voor België heeft weten binnen te halen. 

Volgens Loones krijgt België bij de verdeling van het RePowerEU-plan, dat de afhankelijkheid van Russische energie wil afbouwen en de groene transitie wil versnellen, veel minder geld dan waar het recht op heeft.

De verdeelsleutel was initieel gebaseerd op de parameters die gebruikt werden voor de verdeling van het Europese coronaherstelfonds. "Wanneer een juistere verdeelsleutel gebruikt zou worden, die wel rekening houdt met energieafhankelijkheid en bevolkingscijfers, dan zou België volgens simulaties van de commissie kunnen rekenen op 506 miljoen euro. We krijgen uiteindelijk maar 282 miljoen euro", aldus Loones.

De politicus merkt op dat Nederland na onderhandelingen 175 miljoen meer krijgt dan voorzien en België slechts 13 miljoen. "Waarom komt premier De Croo niet forser op voor onze eigen noden? Waarom sluit hij steeds Europese akkoorden waarin België onderbedeeld wordt?"