Egbert Lachaert vol afschuw van N-VA-voorstel: "Dat is geen democratie, maar een tirannie!"

door: STS
Egbert Lachaert
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert en andere politici hebben geen goed woord over voor een voorstel dat N-VA op tafel legt. De partij wil dat het parlement 'activistische' rechters kan terugfluiten.

"Het evenwicht in de rechtsstaat is zoek. En ja, N-VA wil dat herstellen. Door de democratie te herwaarderen. En door hier een 'volksberoep' in te voeren, iets wat al lang bestaat in Canada", zegt Kamerlid Sander Loones.

"We geven de mogelijkheid aan het parlement om een arrest van het Grondwettelijk hof te overrulen. Bijvoorbeeld wanneer dat arrest belangrijke sociaal-economische hervormingen onmogelijk maakt waardoor onze sociale zekerheid ondergraven wordt."

"Alles kan altijd beter, maar zonder rechtsstaat hou je enkel politieke willekeur over", reageert Egbert Lachaert.

"Dan ben je als burger morgen rechteloos tegen een toevallige politieke meerderheid, zelfs als die jouw grondrechten zou overtreden. Een dergelijke wereld is geen democratie, maar een tirannie."

"Gevaarlijke grens"

Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) schiet het voorstel ook af. "Het kan elke dag nog erger. Scheiding der machten op de schop. De toepassing van onze grondwet wordt te grabbel gegooid. Onwaarschijnlijk."

Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit) schrijft: "De rechtsstaat is een fundament van onze democratie en onze samenleving. Daar politiek aan raken omdat de uitkomst je niet aanstaat, is altijd een slecht idee. De N-VA steekt hier een erg gevaarlijke grens over."

Volg het nieuws met de gratis app van Redactie24