"Gepensioneerden en alleenstaanden zullen het zwaarst getroffen worden"

door: STS
energiefactuur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het geplande capaciteitstarief, dat vanaf 1 juli de elektriciteitsfactuur van een derde van de gezinnen duurder dreigt te maken, zorgt voor boze reacties.

Het geplande nieuwe tarief van de VREG berekent een deel van de factuur op een andere manier; door naar het piekverbruik te kijken.

Het tarief zou vooral de zeer kleine en kleine verbruikers treffen (lees er hier alles over). Dat wees een studie die Vlaams minister van Energie Zuhal Demir bestelde uit.

Vlaams Belang

"Het capaciteitstarief benadeelt uitgerekend gebruikers die nu al op de rand van energiearmoede balanceren en voor wie de energiekost een grote hap uit hun budget neemt", zegt Chris Janssens van Vlaams Belang.

"Het is schaamteloos dat net die Vlamingen die het minst verbruiken het grootste slachtoffer zullen worden van het capaciteitstarief."

"Het zijn gepensioneerden, alleenstaanden en mensen die nauwlettend hun energieverbruik in de gaten houden die het zwaarst getroffen zullen worden. Wat zijn zij met een cheque van 100 euro om de energiefactuur te drukken als er via het capaciteitstarief weer 100 euro bijkomt?"

PVDA

Ook bij PVDA zijn ze niet te spreken over het capaciteitstarief. "Net op het moment dat de elektriciteitsprijzen op recordniveau staan de kleine verbruikers nog meer doen betalen, dat is echt onaanvaardbaar", zegt Jos D'Haese.

"Vooral de kleinverbruikers en huishoudens die geen mogelijkheid hebben om hun elektriciteitsverbruik te spreiden zal dit financieel pijn doen."

"Deze hervorming kan voor ons dan ook niet door de beugel. Wij vragen dat de invoering van het capaciteitstarief, die gepland is op 1 juli, afgelast wordt."

Bruno Tobback

Bruno Tobback van Vooruit liet in 'Villa Politica' verstaan ook tegen te zijn: "Stop met dat capaciteitstarief. Het is niet het moment ervoor."