Zuhal Demir bezorgd: Nieuw tarief dreigt elektriciteitsfactuur nog duurder te maken

door: STS
Zuhal Demir
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) is bezorgd om het capaciteitstarief dat de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, wil invoeren.

Demir liet de Universiteit van Gent de gevolgen van de introductie van het capaciteitstarief onderzoeken.

Vooral zeer kleine afnemers (10,6% van alle huishoudens ) en kleine afnemers (17,5% van alle huishoudens) zouden hun factuur zien stijgen.

Voor de eerste groep gaat het om een stijging van 75 tot 100 euro (klassieke meter) door minimale vaste bijdrage, of 45 tot 70 euro (digitale meter). Voor de tweede groep gaat het om een stijging met 20 tot 50 euro.

"Tijdens een energiecrisis een tariefsysteem herzien, zoals de VREG wil, is niet evident. Dat is net de reden waarom ik eerder al om uitstel vroeg aan de VREG voor de invoering van het capaciteitstarief", stelt Demir.

"Ik liet ook onderzoeken wat de impact is op de verschillende gezinssituaties. Met de huidige energieprijzen en de moeilijke situatie waarin gezinnen zich bevinden, kunnen we niet omzichtig genoeg omgaan. Deze studie toont aan dat mijn bezorgdheden niet onterecht zijn."

"De beslissingen van de VREG gebeuren echter niet onder toezicht of controle van mezelf, maar wel door het Vlaams Parlement. Daarom heb ik de resultaten van deze studie bezorgd aan de betrokken commissieleden. Ik roep hen op om de gevolgen van de beslissingen van de VREG op de gezinnen nauwlettend te bestuderen en in overleg te treden met de VREG over het capaciteitstarief. Daarbij zijn wat mij betreft geen taboes."

studie
Afbeelding bron: VEKA
studie
Afbeelding bron: VEKA
studie
Afbeelding bron: VEKA
studie
Afbeelding bron: VEKA