Goedele Devroy doet ontdekking over mensen met een handicap: “Dan staan ze tot 19 jaar op die lijst”

door: PMN
Goedele Devroy
Afbeelding bron: Photonews

Woensdag is er de eerste reportage van Goedele Devroy voor het VRT-programma ‘Pano’. Ze brengt een thema ter sprake dat haar zelf ook nauw aan het hart ligt.

Devroy heeft zelf met Quinten een zwaar gehandicapte zoon. Ze draaide een reportage over de hele lange wachtlijsten in de gehandicaptenzorg. “Wanneer je als persoon met een beperking in aanmerking wil komen voor een zogenaamd ‘persoonsvolgend budget’, duurt het gemiddeld al acht maanden voor je weet of je er al dan niet recht op hebt”, legt Devroy uit in Humo.

“Vervolgens kom je voor een periode van drie maanden tot negentien jaar op een wachtlijst terecht. Dat veroorzaakt onhoudbare situaties. Veel mantelzorgers zijn overbelast, hebben geen vrije tijd, kampen met depressies en financiële problemen.”

"Over vier jaar is lijst al met 55% gegroeid"

“Op dit moment staan er bij de volwassenen ongeveer 16.000 mensen op een wachtlijst. De voorspelling van de Vlaamse administratie is dat die lijst over vier jaar met 55 procent gegroeid zal zijn. Want ook mensen met een handicap leven alsmaar langer, en er komen er steeds bij. “

“Waar veel te vroeg geboren kinderen vroeger stierven, overleven ze nu. Maar zijn ze wel vaak gehandicapt en hebben levenslange verzorging nodig.”