Grote veranderingen op komst voor energiefactuur: "Want zij zijn nu de dupe"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

In de Kamer is een resolutie van CD&V goedgekeurd, die ervoor moet zorgen dat onze energiefactuur eenvoudiger en overzichtelijker wordt.

De bedoeling is dat na een akkoord met de deelstaten er deze zomer een concrete regelgeving komt en de mensen tegen uiterlijk 1 januari 2022 een vereenvoudigde energiefactuur ontvangen.

"Consumenten hebben recht op een duidelijke en leesbaar energiefactuur. Uit onderzoek blijkt dat 41% van de consumenten hun energiefactuur moeilijk begrijpt", zegt Leen Dierick (CD&V).

"Vooral kwetsbare gezinnen zijn hiervan de dupe. Zij verdwalen vaak in een administratief doolhof en zijn onvoldoende op de hoogte van hun rechten."

Deze veranderingen zullen worden doorgevoerd:

  • Factuur moet beperkt worden tot 1 dubbelzijdige A4-pagina
  • Voorzijde moet eenvoudig en beperkt worden tot essentiële gegevens zodat de consument in één oogopslag kan vaststellen welk bedrag hij verschuldigd is en tegen wanneer hij moet betalen
  • Consument wordt aanbevolen gebruik te maken van de digitale factuur, maar kan steeds kosteloos ervoor kiezen om de energiefactuur op papier te ontvangen. Leverancier moet deze keuze respecteren
  • Bijkomende factureringsinformatie die niet op de factuur staat, wordt beschikbaar in de digitale klantenzone of consument kan ervoor kiezen om deze informatie op papier te ontvangen.