"Het verontrust dat de Vlaamse partijen erop staan te kijken als een koe op een trein"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Met Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (Sp.a) duidde koning Filip twee preformateurs aan. Nog geen formateur dus omdat de strijd om het premierschap volop woedt en de kans is reëel dat een Waalse partij aan het langste eind zal trekken.

Politiek analist Rik Van Cauwelaert ziet dat vooral de voorzitters van MR, Georges-Louis Bouchez, en van PS, Paul Magnette, strijden om de post van eerste minister.

"Het verontrust toch een beetje dat de Vlaamse partijen erop staan te kijken als een koe op een trein. Het is zich aan het afspelen tussen Georges-Louis Bouchez en Paul Magnette."

"Die twee vertrouwen elkaar voor geen haar. Bouchez gaat het zelf niet worden, hij zet volledig in op Sophie Wilmès en hij is niet bang van verkiezingen want hij zit op winst in de peilingen en hij weet dat Wilmès een zekere sympathie heeft opgebouwd bij de bevolking."

"Let nog maar even op wat er kan gebeuren, men is daar nog lang niet uit. Magnette heeft na zijn onderhandelingen met Bart De Wever de Wetstraat 16 geroken en heeft toch een zekere ambitie om premier te worden en dat wil Bouchez voorkomen", aldus Rik Van Cauwelaert op Radio1.