“Ik kan de extreme partijen niet kwalijk nemen dat de andere te weinig verantwoordelijkheid opnemen”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Terwijl de traditionele partijen er maar niet in slagen een nieuwe federale regering op de been te brengen, winnen de extreme partijen aan de linker- en rechterzijde van het politieke spectrum (PVDA en Vlaams Belang) peiling na peiling. “Dat is niet onlogisch”, vindt Sammy Mahdi (CD&V).

“Het is een normaal sociaal fenomeen. Als politieke partijen die toch wel de indruk geven een beleid te willen voeren, niet tot een akkoord geraken, dan geven mensen de politiek voor een stuk op. Ze bewegen zich dan even naar de uitersten om duidelijk te maken dat ze niet meer geloven in de politieke projecten waar de beleidspartijen voor staan.”

“Het is vooral een kwestie van duidelijk te maken dat het wel werkt, van een regering op poten te zetten. Anders zie je meer en meer een evolutie naar de extremen, die van tijdelijke aard kan zijn. Als morgen blijkt dat die extremen alleen zullen winnen, dan is de patstelling nog groter en krijgen we nog minder snel een nieuwe regering”, weet Sammy Mahdi in gesprek met Redactie24.

“Dat is een verantwoordelijkheid die niet ligt bij de extreme partijen, maar bij de andere partijen. Ik kan de extreme partijen niet kwalijk nemen dat de andere partijen op dit moment veel te weinig verantwoordelijkheid opnemen om een deftig regeerakkoord te sluiten.”