Ivan De Vadder twijfelt dan niet meer: “In één van die maanden nieuwe verkiezingen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft nog tot vrijdag de tijd gekregen van koning Filip om een regering op de been te brengen. Hij zou opnieuw richting een Vivaldi-coalitie gaan.

“Je hoort op heel veel plaatsen dat de trein zou vertrokken zijn. De pogingen zijn legio. Er is nog geen lijk van paars-geel. Dat blijft wel in de lucht hangen. Men probeert nu te duwen richting Vivaldi”, legt VRT-journalist Ivan De Vadder uit bij Radio 1.

“Zo komt er veel druk op de schouders van Lachaert. Laten we tot vrijdag om te zien wat het wordt. CD&V sluit de deur niet meer voor Vivaldi, dat was eerder wel anders. De partij stelt wel haar voorwaarden, waaronder het dossier rond abortus. Bij dat dossier staan ze in Vivaldi-coalitie helemaal alleen.” (lees verder onder de foto)

"Magnette heeft die bocht gemaakt"

Afbeelding bron: Photonews

“Voor alle duidelijkheid: men heeft CD&V wel nodig voor een brede meerderheid. Dat is ook een voorwaarde van de koning. Paul Magnette (PS) heeft afgelopen vrijdag in een Facebook Live gezegd dat Vivaldi de voorkeur heeft. Ze hebben hun bocht genomen en zijn bereid om in die coalitie te stappen. Ik vermoed dat aan Vlaamse zijde SP.A ook wel in zo’n coalitie mee wil stappen. Maar zolang Open VLD geen definitieve keuze gemaakt heeft, is het lijk van paars-geel nog niet begraven.”

“Nieuwe verkiezingen? Paul Magnette zei afgelopen vrijdag dat op 17 september een regering het vertrouwen moet krijgen. Als dat niet is, komen er allicht in oktober of november nieuwe verkiezingen. Dat hoor je bij veel partijen.”