Jan Jambon diep teleurgesteld: "De bevolking wil geen Vlaamse onafhankelijkheid"

door: STS
Jan Jambon
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ziet Vlaamse onafhankelijkheid momenteel niet zitten. Er is niet voldoende draagvlak voor binnen de bevolking, stelt hij.

"Ik heb ooit samen met partijgenoot Peter De Roover een boekje geschreven pro-Vlaamse onafhankelijkheid. Dus het idee ben ik genegen", zei Jan Jambon in 'De Afspraak'.

"Maar de eerste voorwaarde om dat te kunnen doen, is dat je ook een meerderheid binnen je bevolking hebt, dat het een gedragen idee binnen de bevolking is."

"Ik wens dat en ik zou willen dat 60% of 70% van de Vlamingen het idee genegen waren. Maar elke opiniepeiling, elke studie die daarover gemaakt is, brengt dat optimistisch gezien op 20%."

"Met 20% is dat een avontuur dat je niet kan aangaan, om te zeggen: we roepen hier de onafhankelijkheid van Vlaanderen uit."

"In die context, waarin de grote meerderheid van de Vlamingen zegt: hervormingen willen we wel, meer bevoegdheden overdragen naar de deelgebieden willen we wel, maar de volledige onafhankelijkheid willen we niet, kunnen we niet in zo'n politiek avontuur stappen."