Joachim Coens wil er niet van weten: "Dat is regelrechte vaccinatiediscriminatie"

door: STS
Joachim Coens Cd&v
Afbeelding bron: Photonews

CD&V-voorzitter Joachim Coens wil niet dat een vaccinatiepas gaat leiden tot vaccinatiediscriminatie, bijvoorbeeld voor jongeren en gezinnen met kinderen die op vakantie willen gaan.

"Woensdag legt de Europese Commissie de vaccinatiepas op tafel. CD&V is voorstander van zo'n regeling, maar enkel en alleen als iedere burger minstens de kans heeft gekregen om gevaccineerd te worden. Zo lang dat niet het geval is, kan zo'n vaccinatiepaspoort aanleiding geven tot discriminatie", stelt voorzitter Coens.

"Het kan niet zijn dat mensen die een vaccin willen maar later op de wachtlijst staan, zoals jongeren, daardoor bepaalde dingen niet kunnen doen. Bijvoorbeeld op reis gaan of op buitenlands kamp vertrekken. Dat is regelrechte vaccinatiediscriminatie en daar gaan we niet mee akkoord. Een mogelijke tussenoplossing voor jongeren is zo'n vaccinpaspoort of certificaat gelijk te stellen aan een negatieve coronatest."

Minderjarigen

Voor -18-jarigen wil CD&V nog een stapje verder gaan. "Aangezien minderjarigen geen zicht hebben op een vaccin, willen we hen volledig vrijwaren van het systeem van vaccinatiepaspoorten en van testing alvorens naar het buitenland te kunnen. Zij moeten dus met hun ouders mee op reis kunnen gaan, ongeacht of ze zelf een vaccin kregen of niet."

"Het kan niet dat sommige Belgen wel naar het buitenland mogen, maar jongeren of gezinnen met kinderen thuis moeten blijven. Op deze manier willen wij een mooie vakantie garanderen voor iedereen", besluit Coens.