Kristof Calvo hakt knoop door over zijn toekomst bij Groen

door: MRO
Kristof Calvo
Afbeelding bron: Photonews

Kristof Calvo heeft beslist om geen voorzitter te worden van Groen. Hij wil als volksvertegenwoordiger wel mee bouwen aan de toekomst. "Ik hoop dat Groen het aandurft om de komende jaren de motor te zijn van een vernieuwd politiek landschap en een andere politieke cultuur."

Kristof Calvo maakt het nieuws dat hij geen voorzitter van Groen wil worden bekend via sociale media. Hij legt zijn beweegreden uitvoerig uit.

"Het kriebelt om meer te betekenen voor mijn partij en het land. Ik ben graag Kamerlid, maar het gebrek aan vooruitgang inzake democratische vernieuwing is soms erg frustrerend. Met geschrijf en gewroet in de Kamercommissie Grondwet krijg je de particratie niet gesloopt.

"Maar nu zelf partijvoorzitter worden, is ook niet de oplossing. Integendeel. Als voorzitter wordt de partij immers onvermijdelijk een doel op zich, eerder dan een middel. Een andere optie is er in die rol eigenlijk niet."

"Dat is niet hoe ik de komende tijd aan politiek wil doen. En het allerbelangrijkste: dat is ook niet waar ik als mens gelukkig van word."

"De huidige politieke context staat eerder haaks op die grote dromen. De tijd tot de volgende verkiezingen is kort. De campagne lijkt nu al gestart. Zowat alle partijen plooien daarbij terug op zichzelf. Partijnamen, voorzitters en logo’s wijzigen, maar verder blijft alles bij het oude."

"Groen, links en progressief Vlaanderen staat niet sterk genoeg qua ideeën, samenhang en organisatie. En het is onduidelijk of Vivaldi nog zal vervellen van een verdienstelijk crisiskabinet tot een hervormingsregering met pit, lef en ambitie."

"Daar komt nog bij: relevante stemmen in mijn partij vinden interne rust nu prioritair. Een analyse die ik niet deel, maar wel wens te respecteren. Ik wil complexloos kunnen strijden voor mijn ideeën, niet verkrampt solliciteren voor een post of een titel."