Louis Michel geeft woordje uitleg over zijn apathische houding in Turkije

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Dinsdag brachten Ursula von der Leyen en Louis Michel een bezoek aan de Turkse president Erdogan. Daar kreeg von der Leyen geen stoel aangeboden.

Met die actie toonde de Turkse president nog maar eens hoe hij over vrouwenrechten denkt. Louis Michel gaf geen kik over het voorval. Dat zorgde voor een storm van reacties, waarop Michel nu wil reageren met een bericht op zijn Facebookpagina.

De beelden gingen snel de wereld rond. “De weinige beelden die de ronde hebben gedaan, hebben de indruk gewekt dat ik ongevoelig zou zijn geweest voor de situatie”, schrijft Michel. “Niets is echter minder waar, noch mijn diepe gevoelens. Evenmin de principes van respect die mij essentieel lijken.”

Toch besefte Michel op het moment zelf dat het verkeerd was. “Hoewel wij ons toen bewust waren van de betreurenswaardige aard van de situatie, hebben wij ervoor gekozen deze niet te verergeren door een publiek incident, en ons aan het begin van de bijeenkomst te concentreren op de inhoud van de politieke discussie die Ursula en ik met onze gastheren zouden voeren.”

De rechten van de vrouw zijn ontzettend belangrijk, zo laat Michel nog weten. "Zeker gezien het feit dat ik mij vereerd voel deel te nemen aan dit Europese project waarbij twee van de vier grote instellingen worden geleid door vrouwen, Ursula von der Leyen en Christine Lagarde, en ook fier ben dat het een vrouw was die mij - als eerste in de geschiedenis - heeft opgevolgd als premier van België."