Meer dan 250.000 Belgen tekenden petitie voor lagere btw op energie

door: STS
energiefactuur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De PVDA vindt het onaanvaardbaar dat de stijgende energieprijzen de overheid honderden miljoenen opleveren en vraagt om de btw op energie te verlagen naar 6%. Daarvoor werd een petitie gelanceerd.

"De stijgende energieprijzen die de gezinnen hard treffen, komen sommigen, zoals Engie Electrabel, goed uit. Maar de hogere prijzen zijn ook een meevaller voor de overheid, die haar inkomsten fel ziet stijgen", luidt het.

De studiedienst van de PVDA becijferde dat voor augustus 2021 die extra opbrengsten oplopen tot 580 miljoen euro. "En dat is een voorzichtige schatting, die enkel rekening houdt met de variabele contracten."

Petitie

"Het is voor ons ondenkbaar dat de overheid van de prijsstijgingen profiteert om de schatkist te vullen en haar begroting op orde te krijgen, terwijl de gezinnen geconfronteerd worden met een nooit geziene stijging van hun facturen", stelt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Zijn partij lanceerde de online petitie 6procent.be om de btw op energie naar 6% te verlagen. Op enkele dagen tijd tekenden al meer dan een kwart miljoen mensen deze petitie.