Met deze nieuwe maatregelen wil regering-De Croo veel meer mensen aan het werk krijgen

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

De regering-De Croo wil veel meer mensen aan het werk. Minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) benoemt de problemen en legt uit hoe de regering deze wil aanpakken.

"Op de arbeidsmarkt zijn drie groepen die fundamenteel te weinig aan het werk zijn. Dat zijn de laaggeschoolden, de oudere mensen en mensen met een migratieachtergrond. Dat zijn de drie problemen. In het regeerakkoord bieden we voor elk van die drie groepen een oplossing", zei Vincent Van Quickenborne in De Afspraak op Vrijdag.

Oudere werknemers

"Voor de oudere mensen kiezen we voor een pensioenbonus om mensen langer te doen werken. We kiezen voor het deeltijds pensioen, de combinatie met werken. Dat zijn twee factoren die mensen langer gaan doen werken."

Mensen met migratieachtergrond

"Een heel groot probleem in het hele land is de werkzaamheidsgraad bij mensen met migratieachtergrond. Er is een tekort aan flexibele jobs, maar ook manifeste discriminatie. In dit regeerakkoord schrijven we dat we werk gaan maken van discriminatietoetsen."

Laaggeschoolden

"Bij de laaggeschoolden is het probleem de opleiding. Mensen denken nog altijd dat ze een job hebben voor het leven. Ze zullen moeten veranderen van job. In plaats van in tijdelijke werkloosheid te blijven hangen, kies voor een opleiding. Als je ontslagen wordt, krijg je een opzegvergoeding. Na een bepaalde periode zul je die kunnen inzetten om te kunnen gaan werken."