Meyrem Almaci is er 100% zeker van: "Kernuitstap gaat door, ander scenario veel riskanter"

door: STS
Meyrem Almaci
Afbeelding bron: Photonews

Groen-voorzitter Meyrem Almaci is ervan overtuigd dat de kernuitstap door zal gaan. De jongste dagen hadden Open Vld, CD&V en Vooruit de deur op een kier gezet voor de verlenging van de kerncentrales.

"Nee, wij zijn de steun van de coalitiepartners niet kwijt. Deze regering beslist bij consensus en we hebben met zeven partijen een regeerakkoord gemaakt", reageerde Almaci daarop in 'De Afspraak'.

"Daar staat in dat we zo snel mogelijk de omslag naar hernieuwbare energie maken, dat we moeten zorgen voor bevoorradingszekerheid en dat de prijs betaalbaar moet blijven."

"De voorbije twintig jaar zijn veel partijen onder druk van dagjespolitiek continu van positie veranderd en is er niets voorbereid."

"Als het gaat over bevoorradingszekerheid is de kernuitstap op dit moment een veel beter scenario dan het eigenlijk heel riskante scenario van te gaan naar een verlenging van de levensduur van de kerncentrales."

"Zelfs als die twee kerncentrales verlengd worden, heb je een tekort. Je moet dat opvangen."

"Netwerkbeheerder Elia zegt: de bevoorradingszekerheid is gegarandeerd. Meer nog: in het plan van de kernuitstap is er door het steunmechanisme van Europa ongelooflijk veel interesse van lokale bedrijven om te investeren in extra capaciteit. Die steunmaatregel verdwijnt als je tegen Europa zegt: we gaan het plots overhoop gooien, we willen alles."

Over de betaalbaarheid zei Almaci nog: "De huidige prijs heeft niets te maken met onze beslissing over de kernuitstap."