Minister Van Peteghem werkt aan fiscale hervorming: “Doelstelling om de belastingdruk te verlagen”

door: WVDS
Vincent Van Peteghem
Afbeelding bron: Photonews

De belastingdruk in België is van de hoogste in Europa en in 2027 zullen we volgens het IMF bovendien kampen met een van de hoogste begrotingstekorten. Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, licht zijn visie toe om te komen tot een gezonde begroting.

“We moeten steeds kijken naar de doelstellingen die we als overheid vooropstellen wanneer we beslissen waarop we belastinggeld inzetten”, start Vincent Van Peteghem het gesprek met Redactie24.

“We zetten het belastinggeld vooral in op betaalbare zorg, onderwijs en een heel sterke sociale zekerheid. Niemand kan zich voorstellen dat we om te kunnen studeren, achteraf een lening van tienduizenden euro’s zouden moeten afbetalen. Dat gebeurt in vele landen wel.” 

Er wordt gewerkt aan een fiscale hervorming en daarbij wil Vincent Van Peteghem werk maken van het verlagen van de belastingdruk. “De belastingdruk moet verlaagd worden. Dat zal de doelstelling zijn van de fiscale hervorming die we naar voor zullen schuiven.”

“Maar we moeten opletten dat we zaken die we vandaag als normaal beschouwen, waarmee we mensen ondersteunen, niet onder druk zetten.”

Moet een overheid ook niet kritisch kijken naar de overheidsuitgaven? “Ik denk dat het belangrijk is dat we die oefening maken. We moeten onze middelen op de meest efficiënte manier inzetten.”

“De grootste uitdaging bestaat erin om de begroting op middellange en lange termijn gezond te maken. Dat kan volgens mij niet door alleen te gaan besparen. We moeten ook hervormen.”

“Wanneer het gaat over bijvoorbeeld de pensioenen, de arbeidsmarkt, de fiscaliteit, dan ben ik er echt van overtuigd dat we daar nog een aantal belangrijke hervormingen moeten doorvoeren. Dat zijn de zaken die de begroting vandaag ook zo onder druk zetten.”

“Ik wil niet dat we binnen enkele jaren terugkijken naar deze periode en zeggen ‘we hebben daar kansen gemist’. Als we een gezonde begroting willen, zullen we wel een aantal hervormingen moeten gaan doorvoeren”, besluit Van Peteghem.

In onderstaande video kan u het gesprek bekijken.