Minister Van Quickenborne: "Niemand heeft zaken met wat in uw huis of tuin gebeurt"

door: MRO
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

Sommige gouverneurs, burgemeester en politiezones kondigen aan bijzonder ver te gaan om de coronamaatregelen te handhaven. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) fluit hen nu terug.

"Ik maak me zorgen over de uitspraken van bepaalde gouverneurs en burgemeesters. We leven in een rechtsstaat en je kan handhaven, maar bepaalde principes moeten gerespecteerd worden", stelt Vincent Van Quickenborne duidelijk in De Zevende Dag op Eén.

"Neem bijvoorbeeld de drones. De drone gaat op grote hoogte, filmt tegelijkertijd duizenden mensen en maakt geen onderscheid tussen privaat domein en publiek domein."

"In onze grondwet staat dat het huis onschendbaar is, inclusief de tuin. Dus niemand heeft zaken met wat er gebeurt in uw huis of in uw tuin. Als bepaalde politiezones zeggen dat ze dit doen, maak ik me daar ernstige zorgen over."

"Als zo'n drone in het kader van een gerechtelijk onderzoek wordt gebruikt, om bijvoorbeeld een drugslab op te sporen, kan dat. Maar dit als algemeen middel enkel om coronamaatregelen te respecteren, vind ik persoonlijk een stap te ver."

"Het College van procureurs-generaal zal maandag bijeenkomen en een aantal principes nogmaals verduidelijken in een omzendbrief omdat ik denk dat we hier de puntjes op de i moeten zetten. Men gaat er te los mee om op dit ogenblik. Ik zeg heel duidelijk: de politie kan niet binnengaan bij mensen zonder akkoord van het gerecht."