"Naast elektriciteit en aardgas wordt ook brandstof onbetaalbaar"

door: STS
Tanken
Afbeelding bron: Pixabay

Het plan van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) om de brandstofprijzen met één euro per tankbeurt te verlagen, stuit op kritiek van de PVDA.

Minister Van Peteghem kondigde aan dat hij op de ministerraad een voorstel zal neerleggen dat de accijnzen laat dalen indien de prijs van diesel en benzine stijgt tot meer dan 1,70 euro per liter.

Het zou de mensen een euro per tankbeurt moeten uitsparen. "Volstrekt ontoereikend", vindt de Partij van de Arbeid.

"Op welke planeet leeft de minister? Een volle tank is op een jaar tijd gemiddeld zo'n 20 euro duurder geworden. Nu met een korting van amper 1 euro afkomen, dat is lachen in het gezicht van de mensen die zich blauw betalen aan de pomp", zegt voorzitter Peter Mertens.

"Naast elektriciteit en aardgas wordt ook brandstof onbetaalbaar voor de werkende bevolking. De realiteit is dat mensen vandaag gaan werken, om de benzine te kunnen betalen, om te gaan werken."

Niet meer dan 1,40 euro

De PVDA wil de accijnzen veel verder verlagen en de prijs van een liter diesel of een liter benzine 95 zo onder de 1,40 euro houden.

"De overheid verdiende 500 miljoen euro extra aan btw-inkomsten dankzij de hoge brandstofprijzen. Ze moet deze inkomsten nu gebruiken om de accijnzen te verlagen. Ze moet ook de oliemultinationals laten bijdragen, via een speciale heffing op hun winsten. Zij hebben geld genoeg."

Download nu de gratis app van Redactie24