Open Vld-politica wil dat lonen niet volledig geïndexeerd worden: "Ingrijpen is noodzakelijk"

door: MRO
Geld - euro
Afbeelding bron: Pixabay

De indexering van de lonen kan zorgen voor een loon-prijsspiraal. Om dat te voorkomen, lanceert Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) een idee om de loonindexeringen te beperken. "Ingrijpen is noodzakelijk", schrijft ze op Twitter.

De lonen zijn gekoppeld aan de index zodat de koopkracht behouden blijft. Door de inflatie riskeren we echter in een loon-prijsspiraal terecht te komen. Dat gebeurt wanneer de gestegen loonkosten worden doorgerekend in de prijzen waardoor de lonen dan weer opnieuw stijgen.

Om dat scenario te vermijden, wil Mercedes Van Volcem ingrijpen op het mechanisme van de loonindexering. Zij stelt voor om de indexering enkel toe te passen op het bedrag van 2500 euro bruto en niet op het bedrag daarboven. "Niet je hele loon gaat naar consumptie", verklaart ze haar voorstel.

Daarnaast stelt het parlementslid voor om enkel netto te indexeren. Ze stipt nog aan dat mensen die een huis kochten hun lening niet zien stijgen door de inflatie. 

Mensen met een lager inkomen die een woning huren, worden het zwaarst getroffen want het bedrag van de huur wordt wel geïndexeerd. "Lage inkomens huren en huur is aan index onderhevig", stelt Van Volcem.