Open Vld wil drastische verandering doorvoeren bij verkiezingen: "Want dat is niet normaal"

door: STS
Egbert Lachaert - Patrick Dewael - Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld legt een grote verandering op tafel die de liberalen graag zien doorgevoerd worden bij de volgende verkiezingen.

Als het van Open Vld afhangt, komt er een federale kieskring. Dat betekent dat Vlamingen ook op Franstalige kandidaten kunnen stemmen, en omgekeerd; dat Walen op Vlaamse politici kunnen stemmen.

Lachaert gaat daarom samen met zijn partijgenoot Patrick Dewael een wetsvoorstel indienen. De bedoeling is dat 20 van de 150 zetels in de Kamer naar kandidaten gaan die via de federale kieskring verkozen zijn.

"Alexander De Croo hoeft als premier geen verantwoording af te leggen in Franstalig België, want niemand kan er op hem stemmen. Dat is niet normaal", zegt Egbert Lachaert in De Standaard.

"Wanneer je beslissingen neemt voor heel België, moet je ook verantwoording afleggen in het hele land", klinkt het verder in een persbericht.

"De kiezer moet ook de kans krijgen om zich uit te spreken over de politici aan de andere kant van de taalgrens. In een federaal land is dat een noodzaak, eens te meer in ons land, waar de debatten nu hoofdzakelijk in verschillende publieke ruimten plaatsvinden."

Communautaire vuurtjes

Het duo denkt verder dat een federale kieskring ook het politieke debat ten goede zou komen.

"Bepaalde partijen stoken graag communautaire vuurtjes en geven de andere kant van de taalgrens wel eens gemakkelijk de schuld, zonder met elkaar in debat te gaan. Die negatieve tendens moet verholpen worden. Bij een federale kieskring zal de kiezer, bijvoorbeeld op sociaal-economisch vlak, de overeenstemming kunnen zien bij Open Vld en MR, maar ook de tegenstellingen tussen PS en N-VA."

Maak nu kennis met de gratis app van Redactie24