Parket wil Dries Van Langenhove vervolgen: "Hij verkocht dit verboden wapen"

door: STS
Dries Van Langenhove
Afbeelding bron: Photonews

Het Oost-Vlaamse parket wil Kamerlid Dries Van Langenhove en acht andere leden van Schild & Vrienden voor de rechtbank brengen.

De extreemrechtse jongerenorganisatie kwam in opspraak na een Pano-reportage, waarin de makers infiltreerden in besloten chatgroepen. Van Langenhove ontkende toen - en nog steeds - zijn betrokkenheid bij duizenden berichten die als racistisch, antisemitisch, seksistisch en gewelddadig beschouwd kunnen worden.

Volgens De Morgen wordt Van Langenhove na een onderzoek nu verdacht van "aanzetten tot discriminatie, haat en geweld, alsook het verspreiden van denkbeelden die gegrond zijn op rassensuperioriteit of rassenhaat en het behoren tot of medewerking verlenen aan een groep die discriminatie of segregatie verkondigt". De krant weet ook te melden dat de speurders via een informatica-expert konden aantonen dat Van Langenhove en de acht anderen wel degelijk zelf berichten postten in de chatgroepen.

Pepperspray

Het parket vraagt ook dat Van Langenhove, die verkozen werd als onafhankelijke kandidaat op een Vlaams Belang-lijst, vervolgd wordt voor inbreuken tegen de wapenwetgeving. Hij verkocht pepperspray, hetgeen op de lijst van verboden wapens staat.