Petra De Sutter verklapt: "Zolang zullen de verstrengde maatregelen gaan duren"

door: STS
Petra De Sutter
Afbeelding bron: Photonews

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) denkt dat we naar een periode van verstrengde maatregelen gaan. Daarover beslist het Overlegcomité woensdag.

"We zijn allemaal de speelbal van het virus. We zijn er tot dusver in geslaagd om een derde golf te vermijden. Laat ons hopen dat de stijging die we nu zien heel snel de kop ingedrukt wordt en dat als er een derde golf komt, het een kleine rimpeling wordt", zei De Sutter op Radio 1.

"Mensen een schuldgevoel aanpraten hoeven we niet te doen. Iedereen geraakt het beu. Het wordt mooi weer, we willen naar buiten. De vrijheid lonkt, die werd ons ook voorgehouden. We geloofden absoluut dat de vaccinaties ons uit die tunnel zou halen, en dan blijk je geconfronteerd te worden met allerlei hindernissen op de weg."

Zure appel

"We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Nu moeten we gedurende een aantal weken nog door de zure appel bijten. Het zal wellicht drie of vier weken worden, niet langer. Maar uiteraard met een evaluatiemoment om te bekijken wat erna komt."

De Sutter sluit niet uit dat de scholen vrijdag dichtgaan. "Maar de doelstelling om na de paasvakantie de scholen volledig te openen, is heel belangrijk."

Kappers

"Er zal gekeken worden naar verschillende sectoren waar het risico op virusoverdracht het hoogst is. Denk bijvoorbeeld aan de niet-medische contactberoepen, zoals de kappers. De sluiting daarvan is één van de dingen die op tafel liggen. Over de niet-essentiële winkels heerst discussie."