Politicoloog kritisch over aanstelling Lachaert: “Beter iemand zoals Vande Lanotte of Dewael”

door: MRO
Egbert Lachaert en koning Filip
Afbeelding bron: Photonews

Koning Filip heeft het ontslag van het duo Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) als preformateurs aanvaard. De vorst duidde Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert aan om nu het initiatief te nemen.

Egbert Lachaert erft een bijzonder moeilijke opdracht. Nadat hij niet aan boord wilde komen bij de poging van Paul Magnette en Bart De Wever, is de relatie met deze laatste immers flink verzuurd. 

“Als je mij vraagt of Egbert Lachaert voor de mirakeloplossing zal kunnen zorgen, dan heb ik daar eigenlijk toch mijn twijfels over”, reageert politicoloog Bart Maddens (KULeuven) tegenover Redactie24.

“Ik denk dat het zeer moeilijk zal zijn. In de plaats van de koning zou ik toch eerder gekeken hebben in de richting van een oudgediende, een ancien met een grote politieke en institutionele ervaring.”

Complexe politieke situatie

“Ik wil absoluut niet denigrerend doen over al die nieuwe, jonge partijvoorzitters. Dat zijn allemaal politici met veel talent. Maar ik denk dat je toch nog beter af bent met iemand die al lang meedraait in de politiek om zo’n heel complexe politieke situatie te deblokkeren, iemand  die er zelf minder rechtstreeks belang bij heeft.”

“Ik denk aan mensen zoals Patrick Dewael en Johan Vande Lanotte die het klappen van de zweep zeer goed kennen en voldoende ervaring hebben en manieren kennen om de zaak te deblokkeren.”