Politievakbond slaat noodkreet na affaire Chovanec: "Agenten op terrein worden in de steek gelaten"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Politievakbond VSOA slaat een noodkreet na het actualiteitsdebat in de Kamer over de feiten in de luchthaven van Charleroi waarbij de Slovaak Chovanec overleed. Er wordt druk met de vinger gewezen door politici, maar een oplossing voor de agenten is er niet. "Het is dan ook duidelijk voor ons dat onze verantwoordelijken de mensen op het terrein in de steek laten."

"Wij hebben geen concrete oplossingen gehoord. De vaste commissie van de lokale politie heeft in 2013 de toenmalige ministers aangeschreven voor een oplossing in geval van Excited Delirium Syndroom (EDS), zonder resultaat. Wij hebben in het debat enkel vragen gehoord over wie, wanneer en wat heeft gedaan en wie, wanneer, over wat hij of zij al dan niet op de hoogte was van hetgeen zich heeft afgespeeld", stelt politievakbond VSOA in een mededeling. 

"Dit biedt momenteel geen oplossing voor de mensen in het werkveld. Wij vragen tijdens het hoog overlegcomité van 2 september 2020 een dringende en concrete oplossing voor personen met kenmerken van een EDS of een psychose."

"Wij bevinden ons momenteel in een crisissituatie, en crisissen vragen nu eenmaal snelle oplossingen. Personen met dergelijke kenmerken horen niet thuis in een politiecel maar hebben dringend medische bijstand nodig."

"Laten wij ook heel duidelijk zijn, er bestaat momenteel geen enkele nationale opleiding voor personeelsleden van de geïntegreerde politie hoe zij moeten omgaan met een EDS. Er is geen enkel erkenningsdossier hierover op een hoog overlegcomité overlegd. Maar de oplossing is nochtans eenvoudig. In Nederland bestaat de aanpak van personen met een EDS als sedert 2013, zowel voor politiediensten als voor medisch personeel."

"Indien er tegen 2 september geen oplossing wordt geboden voor het politiepersoneel zullen wij onze leden aanbevelen om de richtlijnen uit Nederland (reeds actief van 2013!) toe te passen."