Premier De Croo biedt perspectief op versoepelingen: "Dan kan er meer"

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo (Open Vld) benadrukt dat we bijzonder voorzichtig moeten blijven en de coronamaatregelen nauwgezet moeten volgen om ervoor te zorgen dat het aantal besmettingen niet opnieuw zal stijgen, maar hij voegt er ook aan toe dat er versoepelingen komen zodra de cijfers dit toelaten.

"De situatie in de zorg blijft nog steeds bijzonder moeilijk. Op een moment als nu kan het kleinste gevaar dat leidt tot een groei in besmettingen, zich een paar weken later opnieuw vertalen in een bijzonder explosieve situatie in de zorg", zei Alexander De Croo in de Kamer.

"Wij kunnen het de zorgverstrekkers, die al maanden het beste van zichzelf geven, niet aandoen om opnieuw risico's te nemen die zouden leiden tot een ondraaglijke situatie in de zorg. Ik hoop dat wij uit de moeilijke eerste golf en de bijzonder moeilijke tweede golf toch wel lessen kunnen trekken inzake mogelijke gevolgen."

Toch biedt de premier ook perspectief. "Laat het duidelijk zijn: als de cijfers blijven dalen zoals wij dat de voorbije weken hebben zien gebeuren, en als die cijfers onder de grens duiken die wij in het Overlegcomité als een veilige grens hebben vastgelegd, dan kan er meer. Als een situatie veiliger is, kan er meer."

"Laat dat de grootste motivatie zijn voor ons allemaal. Als we ons houden aan de maatregelen en ons niet laten afleiden, zullen de cijfers verder dalen. Wij hebben de voorbije weken gezien dat als we ons gedrag wijzigen, dat zich vertaalt in een verbetering van de cijfers."