Premier De Croo ziet bui hangen en vraagt maatregelen: "Anders straffen we onze eigen bevolking"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) heeft zich uitgesproken over het zesde sanctiepakket dat Europa wil opleggen aan Rusland.

Het zesde pakket, dat nog moet worden goedgekeurd door de Europese lidstaten, bevat onder meer een geleidelijk invoerverbod van Russische olie.

Verder zou de grootste Russische bank uitgesloten worden van het internationale betalingssysteem Swift en zouden er drie Russische staatszenders uit de ether worden gehaald in Europa.

"Dit zijn maatregelen die opnieuw als doel hebben de Russische oorlogsmachine stil te leggen, om de financiering van Rusland zo moeilijk mogelijk te maken", zei premier De Croo op Radio 1.

"Het zijn zeer verregaande maatregelen. De vraag is, naast welke maatregelen je neemt, ook hoe je dat doet. We moeten alles doen om die oorlog te stoppen, maar wij moeten als Europese landen ook wel meer doen om onze burgers en onze bedrijven te beschermen."

"En dus vermijden dat je in een situatie komt waarin bepaalde landen veel meer geraakt zouden worden dan andere. Of dat dit zou leiden tot zeer sterke prijsstijgingen."

"Cruciaal"

"Wij staan eerder positief ten opzichte van dit pakket, maar wij gaan wel met aandrang vragen aan de Europese Commissie om met een reeks maatregelen te komen om ervoor te zorgen dat wij de impact daarvan op onze mensen en op onze bedrijven zo goed mogelijk kunnen tegengaan, dat is cruciaal."

"Het laatste wat we willen, is nog eens bijkomend onze eigen bevolking straffen voor een oorlog die niemand hier gewild heeft."

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24