Regering hakt belangrijke knopen door: Over ziektebriefje en energiefactuur

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De regering-De Croo is afgelopen nacht nog niet tot een definitief begrotingsakkoord gekomen. Maar enkele dingen zijn wel al beslist.

Zo ben je niet langer verplicht om een doktersbriefje voor te leggen wanneer je één dag ziek bent, en dit tot drie keer per jaar, meldt de VRT.

Langdurig zieken worden aangepakt: indien ze na tien weken een vragenlijst niet invullen of niet opdagen bij een afspraak met een werkgelegenheidscoördinator, kunnen ze 2,5% van hun uitkering verliezen.

Energiefactuur

Verder werd beslist dat het sociaal tarief op energie, dat normaal eind dit jaar afliep, met ministens drie maanden verlengd wordt.

Verder wordt er een korting van 80 euro op de elektriciteitsfactuur toegekend aan mensen die recht hebben op dit sociale tarief.

Voor wie net geen recht heeft op een sociaal tarief, kan bij de OCMW's terecht. Die krijgen 16 miljoen euro om te verdelen uit een fonds.

Na Nieuwjaar worden federale heffingen op energie omgezet in makkelijker aanpasbare accijnzen. Dat zou de portemonnee van iedereen ten goede moeten komen. De openbare omroep spreekt over een bedrag van 30 tot 50 euro.