Sammy Mahdi: “Onbegrijpelijk dat agente die Hitlergroet bracht niet onmiddellijk buiten werd gezet”

door: WVDS
Sammy Mahdi over het politieoptreden in Charleroi
Afbeelding bron: Photonews
politicus Sammy Mahdi van CD&V
Afbeelding bron: Photonews
politieoptreden waarna man overleed in Charleroi

Het politieoptreden op de luchthaven in Charleroi waarbij een Slovaakse man hardhandig werd aangepakt en later overleed, heeft voor een golf van verontwaardiging gezorgd. Sammy Mahdi (CD&V) begrijpt niet dat de agente die de Hitlergroet bracht, niet ontslagen werd

“We moeten respect hebben voor de politie, zij staan vaak onder zware druk. Ze hebben het niet makkelijk, maar we geven hen ook het recht om geweld binnen een wettelijk kader te gebruiken. Als mensen daar op een problematische manier mee omspringen, dan komt dat de politie niet ten goede.”

“Daarom vind ik het ook wel belangrijk dat er vanuit de politie zelf een signaal komt dat het verwerpelijk is dat een dame die de Hitlergroet brengt terwijl er een man ligt te sterven”, vertelt Sammy Mahdi aan Redactie24.

“Men moet hier streng tegen optreden. Net zoals men streng moet optreden tegen mensen die de politie fysiek of verbaal aanvallen, moeten we dat ook verwachten van agenten zelf als ze de eigen regels niet naleven. Dat de dame administratieve taken kreeg bij de politie en niet onmiddellijk buiten werd gezet, vind ik onbegrijpelijk.”

Probleem structureel aanpakken

Intussen zetten enkele topmensen bij de politie tijdelijk een stap opzij, maar er is meer nodig om het probleem op te lossen.

“Het feit dat mensen tijdelijk een stap opzijzetten is een nobel signaal, maar dat lost het probleem structureel niet op. We moeten bekijken hoe we dat probleem structureel kunnen aanpakken.”

“Indien agenten hun eigen regels niet naleven, moet de informatie sneller bezorgd worden aan de bevoegde instanties om te kunnen optreden. Daarnaast moet bekeken worden of het wettelijk kader dat vandaag bestaat voldoende is.”