Theo Francken baalt dat hij geen minister wordt: "Bart De Wever en ik hebben meer stemmen dan die hele regering"

door: STS
Theo Francken, N-VA
Afbeelding bron: Photonews

Theo Francken van N-VA vindt dat hij minister had moeten worden. Nu N-VA in de oppositie dreigt te belanden, zal dat niet lukken.

Francken stelde in een interview met de Franstalige krant La Libre Belgique dat hij minister had moeten worden. "Het is een beetje een ambetante quote, want het is precies alsof ik voor mijn postje ga. Iedereen die mij kent, weet dat dat absoluut niet zo is", reageerde Francken in 'De Afspraak'. 

Hij denkt dat hij op basis van de verkiezingsuitslag wel in de regering had moeten zitten: "Vanuit democratisch oogpunt was het niet abnormaal geweest. We zijn de grootste partij en ik heb veruit de meeste stemmen van de 150 Kamerleden. Bart De Wever en ikzelf hebben samen meer stemmen dan heel die regering die nu al anderhalf jaar bestuurt, samengeteld. Terwijl iemand als Sophie Wilmès met 16.000 stemmen maar een handvol stemmen heeft."

"Dat is moeilijk om in Vlaanderen verkocht te krijgen. Het is toch logisch dat zwaargewichten, met veel stemmen, effectief de macht uitmaken. Het gebrek aan democratische legitimiteit in Vlaanderen is volgens mij een zeer, zeer groot probleem en zal in 2024 wel tot wat leiden", aldus Francken.