Tinne Van der Straeten wil ingrijpen tegen hoge facturen: "Onze portemonnee wordt leeggezogen"

door: STS
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil de energiefacturen verlichten en zegt tevens dat de kernuitstap herbekeken moet worden.

Ze pleit voor een groot energieakkoord, dat drie pijlers moet bevatten: een derde steunpakket om de factuur onmiddellijk te verlichten, een stevige versnelling van de energietransitie en de uiteindelijke kalender van de kernuitstap.

Verstraeten wil de factuur verlichten door naast de btw op elektriciteit ook de btw op gas van 21% naar 6% te brengen.

Verder moeten we minder afhankelijk worden van het buitenland. "Onze economie en portemonnee worden leeggezogen door afhankelijkheid van het buitenland. Het is net omdat we zo afhankelijk zijn van fossiele energie dat we zoveel moeten betalen. We moeten sneller vergroenen om de energiefactuur structureel te verlagen."

Kernuitstap

Ook de kernuitstap zal opnieuw worden bekeken. Plan A is de volledige kernuitstap, plan B de verlenging van de twee laatste kernreactoren. De impact van de oorlog in Oekraïne wordt daarin meegenomen.

"Plan A is technisch en juridisch klaar en uitvoerbaar, maar moet bijkomend geanalyseerd worden inzake energie-onafhankelijkheid", zegt Tinne Van der Straeten.

"De regering zal beslissen op basis van feiten. Plan A en B moeten op dezelfde manier beoordeeld worden. Dat zullen wij doen, zeker in de huidige context, maar dat verwachten we dus ook van anderen om dit zonder taboe te bekijken."

"Maar niet louter een beslissing over twee kerncentrales die 3% uitmaken van onze energie en die geen oplossing betekenen voor de korte termijn of voor de energiefactuur. Er is nood aan een grote energiedoorbraak voor 100% van onze energie", aldus Van der Straeten.