Vakbond kondigt acties aan: "Aanzienlijke loonsverhogingen met behoud indexering"

door: MRO
Betoging ABVV
Afbeelding bron: Photonews

De maatregelen die de Vivaldi-regering aankondigde om mensen te ondersteunen met de torenhoge energierekeningen volstaan niet voor de socialistische vakbond ABVV. Zij vragen 'aanzienlijke loonsverhogingen' terwijl de loonindexering behouden blijft.

ABVV klaagt de 'zeer korte duur' van de maatregelen aan. "Wat na november en december, als het grootste deel van de winter nog moet komen?", klinkt het.

Het ABVV vraagt een faire fiscaliteit waar de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en kijkt daarbij in de richting van de energiebedrijven. 

De vakbond doet een aantal voorstellen om de energiefacturen voor gezinnen draagbaar te maken:

  • het definitief maken van de uitbreiding van het sociaal tarief en de automatische toekenning ervan aan wie er recht op heeft + een verdere uitbreiding van het sociaal tarief naar de lage inkomensgroepen;
  • een Europees prijsplafond op de marktprijzen voor gas en een (tijdelijke) ontkoppeling van de elektriciteitsprijzen aan de irrationele Europese gasmarkt;
  • een bestendiging van de 6% btw op elektriciteit en gas;

  • een verplichting voor energieleveranciers om een vast contract aan te bieden voor elektriciteit en voor gas tegen een gereguleerde prijs;
  • meer overheidscontrole op de energiesector, met bijhorende prijsregulering, want de liberalisering van de energiemarkt is een totale mislukking gebleken.

ABVV vindt dat daarnaast ook de lonen, naast de opeenvolgende loonindexeringen, aanzienlijk moeten stijgen en dat met behoud van de automatische indexeringen.

De vakbonden voeren op 21 september actie in Brussel en op 9 november volgt een interprofessionele staking.