Van Quickenborne grijpt in: Veel grotere kans op boete als je te snel rijdt

door: MRO
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

De kans dat je beboet wordt als je te snel rijdt, zal vanaf de zomer een stuk groter zijn. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kondigt aan dat de tolerantiemarges en quota worden afgeschaft.

Om de verwerking van het aantal overtredingen te kunnen beheersen, worden in Wallonië en Brussel tolerantiemarges toegepast, terwijl in Vlaanderen quota's worden toegepast waarbij slechts twee weken per maand wordt geflitst.

Bij een pilootproject werden voor trajectcontroles op 5 snelwegen in het Waals gewest de tolerantiemarges afgeschaft en op 2 Vlaamse autosnelwegen de quota. 

Waar de tolerantiemarges afgeschaft zijn daalde de gemiddelde gecorrigeerde snelheid van 130 naar 120 kilometer per uur. Dat is een enorme vooruitgang voor de verkeersveiligheid. Uit onderzoek van verkeersinstituut VIAS blijkt dat dit het risico op dodelijke slachtoffers met meer dan 30% doet afnemen.

Minister Van Quickenborne zal tegen deze zomer overgaan tot de volledige afschaffing van de tolerantiemarges en quota voor alle actieve trajectcontroles op de snelwegen. 

"Door quota's en tolerantiemarges af te schaffen, kunnen we de gemiddelde snelheid op snelwegen doen dalen van 130 km/u naar 120 km/u. Dat alleen al is goed voor meer dan 30% minder risico op dodelijke slachtoffers op die snelwegen."

"Deze zomer voeren we dit in op alle snelwegen", kondigt Vincent Van Quickenborne aan. "Voor Vlaanderen betekent dit dat er aan dezelfde snelheid geflitst wordt als voorheen, maar dat de trajectcontroles voortaan permanent de overtredingen zullen vaststellen waar dit vroeger vaak slechts de helft van de tijd gebeurde. In Wallonië verdwijnen de tolerantiemarges op de snelwegen."