Vijf hongerstakers spannen kortgeding in tegen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi

door: PMN
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Vijf mensen zonder papieren hebben besloten om een kortgeding in te spannen tegen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Dat nieuws raakte maandag bekend.

De vijf namen vorig jaar in juli samen met nog honderden anderen deel aan een hongerstaking. Aangezien ze geen papieren hadden vroegen ze om regularisatie.

Op 21 juli werd de hongerstaking stopgezet nadat Sammy Mahdi beloofde om bepaalde richtlijnen in overweging te nemen voor de behandeling van hun verzoek. Dat gebeurde telkens individueel.

Tarik Chaoui van de Union des Sans-papiers pour la Régularisation en advocate Marie Doutrepont stellen nu vast dat er slechts een honderdtal van de 475 dossiers ingediend zijn bij de Dienst Vreemdelingenzaken.

"De meerderheid van de beslissingen is negatief en schendt de engagementen die Sammy Mahdi heeft genomen", citeert ‘Bruzz’ hen.

De vijf hongerstaking willen nu een akkoord afdwingen via een kortgeding. Iets wat Mahdi niet kan begrijpen.

"Ik stel vast dat het nooit goed zal zijn. Eerst vragen ze behandeling van iedereen in de kerk, dan gaan ze naar de rechter om vooral geen dossiers meer te behandelen.”

“Het regularisatiebeleid is menselijk en geeft een uitzondering aan wie de migratieregels niet volgde. Dat kan nooit voor iedereen gelden."

Download nu de gratis app van Redactie24