Vlaams Belang vindt het écht niet meer kunnen: “Die factuur moet dringend omlaag”

door: PMN
Vlaams Belang - betoging
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams Belang heeft het er wel mee gehad. De partij wil dat het dringend omlaag gaat.

Vlaams Belang merkt op dat sinds vorig jaar de gasfactuur tot drie keer toe duurder is geworden en dat de stroomprijs met ruim de helft is gestegen.

“En een daling van de prijzen zit er volgens energie-experten nog niet snel aan te komen. De komende jaren zullen dus zeer veel Vlamingen richting energiearmoede worden geduwd", zegt Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). 

"Om dit te voorkomen dient in de eerste plaats onze stroomfactuur, die nu niets anders is dan een verkapte belastingbrief, grondig te worden aangepakt." 

Vlaams Belang wil in de eerste plaats voor een verlaging van het btw-tarief en een verwijdering van de zogenaamde 'openbaredienstverplichtingen', wat indirecte belastingen zijn. 

De stroomfactuur van een gezin bestaat in wezen uit vier onderdelen: de eigenlijke energiekost, de nettarieven, heffingen en btw. "Het zijn die laatste drie onderdelen, dus de belastingen en taksen en de zaken die eigenlijk niets met elektriciteit te maken hebben, die ervoor zorgen dat de factuur in Vlaanderen zo de hoogte wordt ingestuwd", vervolgt Van Lommel. "En ik zeg Vlaanderen, omdat de factuur hier beduidend hoger ligt dan in Brussel en Wallonië." 

Het Vlaams Belang wil dat de btw op elektriciteit opnieuw verlaagd wordt naar zes procent. Daarnaast moeten voor de partij ook allerlei heffingen, zoals de federale bijdrage, de bijdrage voor het energiefonds en de energiebijdrage, dringend herbekeken worden.

Tags