"We moeten dit laf en asociaal gedrag zoveel mogelijk beperken en bestraffen"

door: STS
Politie - achtervolging
Afbeelding bron: Shutterstock/Paul Biryukov

Naar aanleiding van het dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf waarbij de 16-jarige Francis het leven liet, vraagt Vlaams Belang dat de straffen voor vluchtmisdrijf volledig worden uitgevoerd.

"Het aantal gevallen van vluchtmisdrijf stijgt fors, in 2021 tot 2.511 in Vlaanderen, 972 in Wallonië en 706 in Brussel", zegt VB-Kamerlid Marijke Dillen.

"We moeten dit dringend aanpakken en daarom moeten de bestraffingen volledig uitgevoerd worden, moet de prijs van een alcoholslot naar beneden en moeten onverzekerde wagens sneller in beslag worden genomen."

"De wet voorziet wel straffen, maar helaas worden deze onvoldoende uitgevoerd en daar ligt het kalf gebonden. Het effectief doen uitvoeren van een bestraffing wegens vluchtmisdrijf zou al een goed afschrikkingsmiddel betekenen."

"Aan een vluchtmisdrijf mag je niet licht tillen. Slachtoffers overlijden soms omdat ze niet snel genoeg medische hulp hebben kunnen krijgen. We moeten er dan ook absoluut voor zorgen dit laf en asociaal gedrag zoveel mogelijk te beperken en te bestraffen", vindt Dillen.