Zitten we straks zonder elektriciteit? Minister Tinne Van Der Straeten geeft het antwoord

door: PMN
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van energie Zuhal Demir (N-VA) weigerde om een vergunning te geven voor een nieuwe gascentrale in Vilvoorde. Dit tot grote verbazing van federaal minister van Energie Tinne Van Der Straeten (Groen).

De bedoeling is dat over enkele jaren de laatste kerncentrales sluiten. Maar dan moet er wel een alternatief zijn en dat zouden dan onder meer de gascentrales moeten zijn. Maar aangezien Zuhal Demir een vergunning weigerde voor een nieuwe gascentrale in Vilvoorde, zal Tinne Van der Straeten nog op zoek moeten naar een alternatief.

Van der Straeten kan de beslissing van haar collega Demir maar niet begrijpen. “De gascentrale van Vilvoorde is de meest moderne en meest complexe van heel Europa”, zei ze in de Kamer. “Alle elementen in het dossier waren positief.”

“Dit is een zeer ernstig dossier”, merkt Van Der Straeten nog op bij VTM Nieuws. “Ik zou het erg vinden dat men dan politieke spelletjes gaat spelen.”

Is er dan geen voldoende elektriciteit meer in 2025? “Ikzelf en deze regering gaan geen enkel risico nemen met de bevoorrading van ons land", is de minister duidelijk.

“We hebben het afgelopen jaar al hard gewerkt en we gaan verder op deze weg. Of er nog opties mogelijk zijn? Ja, er zijn oplossingen dat de bevoorradingszekerheid maar ook de betaalbaarheid gegarandeerd blijft.”

Download nu de gratis app van Redactie24