In de supermarkt iets eten vóór je betaald hebt, mag dat?

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

We moeten allemaal geregeld naar de winkel om boodschappen te doen. Maar wat als je zoveel honger hebt dat je nog voor het afrekenen wat wil opeten? Mag dat zomaar?

Soms is de verleiding groot, wanneer je een winkelwagen vol boodschappen verzameld hebt en je grote honger hebt: neem ik alvast wat, of niet? Of wat met je kind, dat niet kan wachten en zit te zeuren om wat lekkers? Maar is het wel toegelaten om al te beginnen peuzelen nog voor je betaald hebt aan de kassa?

Wat zegt de wet over een hapje eten of wat drinken tijdens het boodschappen doen? "Iets consumeren tijdens het winkelen is niet expliciet verboden in de wetgeving", zei Sharon Beavis van de FOD Justitie in het nieuwe consumentenprogramma 'WinWin' op Radio2.

Maar in de praktijk is het af te raden om een product te consumeren voor je langs de kassa bent gepasseerd, zegt Beavis. "Aangezien winkeldiefstallen een plaag zijn, is het begrijpelijk dat winkels in de praktijk van kwaad opzet kunnen uitgaan."

Wat wel duidelijk is: eens je toch begint met een product te consumeren, moet je daarvoor betalen. "Dan zal de wetgever ervan uitgaan dat de koopovereenkomst al tot stand was gekomen."