Dit mag je niet doen aan kassa van Lidl of Colruyt: "Is gewoon respectloos"

Bij een bezoek aan de supermarkt kunnen er zich wel eens situaties voordoen waarbij het niet echt duidelijk is hoe je correct moet handelen. Wat als er een nieuwe kassa wordt geopend? En moet je iemand voorlaten die maar één product heeft?
"Stel: je staat met een volle kar aan te schuiven aan de kassa en er komt iemand achter je staan met één pak melk. Wat doe je dan? Het is heel mooi dat je die andere persoon voorlaat. Voor jou maakt het niet zoveel verschil, maar voor die andere misschien wel", zei etiquette-expert Kevin Strubbe op VRT 1.
"Maar dat is geen basisrecht. Het is niet zo dat die andere persoon automatisch voorrang heeft, of zijn voorrang kan opeisen. Het initiatief ligt bij jou."
Wat als er een nieuwe kassa opent?
"De hoffelijkheidsregel is heel simpel: geef de persoon die voor je staat als eerste de kans om naar de nieuw geopende kassa te gaan. Blijft die persoon staan, dan kan je wel van rij veranderen."
Wat als aan de kassa blijkt dat je iets vergeten hebt?
"Wat doe je als je je kar half uitgeladen hebt en dan beseft dat je nog iets vergeten hebt? Staat er niemand achter je? Geen probleem, dan loop je snel even over en weer om je product te halen. Staat er nog een ganse rij achter je aan te schuiven, dan is het niet oké om dat te doen. Je rekent af en desnoods schuif je gewoon weer aan."
Hoe zit het met praten aan de kassa?
"Als je aan de beurt bent, is het altijd fijn om even contact te leggen met de kassamedewerker. Dat is een mens, geen robot. Je hoeft niet heel je leven te vertellen of te beginnen zagen over de prijs van de bloemkool. Maar even kort 'hallo' zeggen, is best wel fijn. En heel belangrijk: niet telefoneren wanneer je geholpen wordt. Dat is gewoon respectloos."
Online bestellen of zelfscan
"Als deze basisregels te moeilijk zijn, bestel dan online, of neem de zelfscan. Ook aan de kassa van de supermarkt zijn etiquetteregels van het grootste belang", besluit Strubbe.