Prijs van levensmiddelen flink gestegen: "En ook duurder dan in buurlanden"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De prijzen voor levensmiddelen in België zijn het afgelopen jaar opnieuw flink gestegen, zo blijkt uit het antwoord van minister voor Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) op een vraag van N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt.

"De prijs voor onbewerkte levensmiddelen zoals fruit en groenten is dit jaar al met 6,6% gestegen, de prijs voor bewerkte levensmiddelen (denk hierbij aan snacks, drank, kant-en-klare voeding, enz.) met 2,1%. Ook andere producten, zoals auto's (+2,5%) en computers en randapparatuur (+5,5%) zijn duurder geworden", aldus Van Bossuyt.

"De coronacrisis heeft de supermarktprijzen onmiskenbaar de hoogte ingejaagd. Maar helaas zijn de prijzen al enkele jaren aan een stijgende trend bezig. Een studie van het Prijzenobservatorium van 2017 toont aan dat de Belgische consument gemiddeld 13,4% meer betaalt voor identieke producten dan de Duitse consument, 12,9% meer dan Nederlandse consumenten en 9,1% meer dan de Franse consument."

De reden hiervoor is volgens Van Bossuyt te vinden bij onderliggende factoren specifiek voor ons land, zoals de weinig flexibele arbeidswetgeving. Ze wil dat de federale regering actie onderneemt.