Waarschuwing voor kinderkleding: "Risico op wurging"

door: STS
Gevaarlijke kleding
Afbeelding bron: FOD Economie

De FOD Economie waarschuwt voor koordjes aan kinderkleding. Die kunnen voor een wurg- of beknellingrisico zorgen, klinkt het.

"Meer dan driekwart van de gecontroleerde kinderkleding voldeed niet aan de veiligheidseisen in 2021-2022, zo blijkt uit een gerichte controlecampagne. De kledingstukken werden dankzij die actie uit de handel genomen."

"Trekkoordjes aan kinderkleding lagen eerder al aan de basis van dodelijke ongelukken met kinderen in Europa en elders."

"Zulke koordjes hebben meestal een knoop of blokkeerknop aan het uiteinde en kunnen verstrikt raken in speeltoestellen zoals glijbanen voor kleine kinderen of bewegende objecten (busdeuren, skiliften en fietsen) bij oudere kinderen. Dat kan leiden tot ernstige verwondingen of zelfs de dood, doordat ze worden meegesleurd of verpletterd door het voertuig."

Ernstig of hoog risico

"In totaal werden 40 kledingstukken voor kinderen tot 14 jaar aan een grondige inspectie onderworpen. Volgens de controles tijdens die campagne voldeden 31 daarvan niet aan de veiligheidsvoorschriften. 30 ervan vormden zelfs een ernstig of hoog risico."

"Voor alle kledingstukken met een risico werden corrigerende maatregelen gevraagd. Het verheugt ons dat de meeste betrokken marktspelers de nodige acties hebben ondernomen."

"Ouders kunnen dus gerust zijn dat de resultaten van de campagne niet de situatie van de hele Belgische kinderkledingmarkt weerspiegelen. Voor deze campagne waren de medewerkers van de FOD Economie immers specifiek op zoek naar niet-conforme en potentieel gevaarlijke producten op de Belgische markt", aldus Lien Meurisse, woordvoerster van de FOD Economie.

Tips

Er worden ook nog tips gegeven om veilige kleding voor je kinderen te kopen:

  • Let op met koordjes en trekkoorden aan kinderkleding. Ze kunnen een wurg- of beknellingsrisico vormen.

  • Kies kleding die aangepast is aan de maat van het kind.

  • Laat schouderbandjes niet onder de taille hangen omdat dat "in" is. De lussen die zo ontstaan, kunnen gekneld raken in een bewegend object (bus, fiets, enz.).

  • Knip de ophanglussen van kledingstukken die in winkels worden opgehangen af aan de binnenkant. Bij het dragen van het kledingstuk kunnen ze een risico vormen voor beknelling.

  • Koop of gebruik voor kinderen jonger dan 7 jaar nooit kleding (jas, trui, sweater, nekwarmer) met koordjes aan het hoofd- en nekgebied. Die koordjes zijn niet toegestaan en zijn gevaarlijk!

  • Draag geen kledingstuk meer dat een producent of fabrikant om veiligheidsredenen heeft teruggeroepen en volg de terugroepinstructie.