Dringende oproep: "Elke burger zou deze app moeten installeren want je kan er levens mee redden"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De Civiele Veiligheid roept alle mensen om op een app te installeren die levens kan redden.

11 februari is de 'Europese Dag van het noodnummer 112'. "Elke burger zou de app 112 BE moeten installeren", zegt de Civiele Veiligheid.

"Meer dan 1.125.500 inwoners hebben dit reeds gedaan. Jaarlijks komen al ruim 50.000 oproepen via de app 112 BE bij de noodcentrales 112 en de noodcentrales 101 terecht."

Deze gratis app van de federale overheid laat je toe om levens te redden door:

  • tijdens je oproep automatisch je locatie meermaals door te sturen

  • een eenvoudige keuze aan te bieden van het type hulp dat je nodig hebt

  • cruciale medische informatie die je bij het installeren hebt ingevuld (zoals hartproblemen, allergieën, epilepsie…) zichtbaar te maken voor de operator op het moment dat je belt, zodat deze kan doorgeven worden aan de hulpdiensten

  • een chatfunctionaliteit te activeren als de operator de oproeper niet kan verstaan

  • de mogelijkheid om je gsm te laten rinkelen zodat de hulpdiensten je makkelijker kunnen terugvinden

"De app vormt ook een uitstekend alternatief voor het keuzemenu 112 BE dat je hoort als je 112 of 101 belt. Via de app 112 BE komt je oproep via het gekozen icoon meteen in de bevoegde noodcentrale terecht. Je hoeft zo geen keuze meer te maken via het keuzemenu."

"Ten slotte biedt de app ook een alternatief voor de reeds langer bestaande sms-dienst voor mensen die doof of slechthorend zijn of een spraakgebrek hebben. Ze maakt het namelijk mogelijk om in real time te chatten met een operator van een noodcentrale."